eltrakon - komputery, serwis, oprogramowanie
: Auto Komis : Monitory NEC : Fotografia Wydruki : Survival & Bushcraft Sklep :

Matówka K3 do FM3a

Re: [Z] Matówka K3 do FM3a

Postprzez zdyboo » piątek, 10 stycznia 2014, 09:47

W sumie masz rację. Towar na tyle trudny do zdobycia, że nawet pan z Nikon Polska, zaproponował mi żebym kupił w B&H lub Adoramie. Co jakby definiuje stosunek do klienta. W USA ceny mają dobre, ale doliczają do transportu opłaty podatkowo celne i czar niskiej ceny pryska.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
tomzych.com
zdyboo
kolekcjoner

Avatar użytkownika
 
Posty: 2690
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Tytul konta (opis): kolekcjoner

Re: [Z] Matówka K3 do FM3a

Postprzez JacekB » piątek, 10 stycznia 2014, 23:22

Cieszę się, gdyż w ten sposób z czystym sumieniem mogę uwzględniać Foto Kocha na liście moich potencjalnych dostawców, gdybym czegoś potrzebował z osprzętu. Solidność Schemkesa już wcześniej wypróbowałem. Jeszcze gdzieś w Niemczech jakieś drobiazgi kupowałem wysyłkowo, ale w tej chwili nie pamiętam gdzie oprócz ebaja i Amazona. Duże rzeczy za więcej pieniędzy to z definicji tylko osobiście w żywym sklepie, żadne onlajny. No chyba, że w takim onlajnie, który ma możliwość osobistego odbioru w swojej najbliższej realnej filii, jak np. notebooksbilliger.de albo Conrad. Bo nawet jak sklep wysyłkowy rzetelny, to w transporcie może się zdarzyć szkoda i będzie nerwowa przepychanka, a tego nie lubię.

Swoją drogą jak to właściwe jest z tymi matówkami w FM/FM"/FM3A? Seryjnie w Twoim aparacie była inna? Czy może na różne rynki różnie sprzedawali? W moim FM2 (kupionym w Niemczech jako fabrycznie nowy w 2006 r. z rachunkiem, gwarancją i wszystkimi szykanami, jak już zdaje się gdzieś wspominałem) jest K2. Nawet w instrukcji jest to napisane.
JacekB
 
Posty: 359
Dołączył(a): środa, 7 sierpnia 2013, 03:05

Re: [Z] Matówka K3 do FM3a

Postprzez zdyboo » sobota, 11 stycznia 2014, 10:40

JacekB napisał(a):Swoją drogą jak to właściwe jest z tymi matówkami w FM/FM"/FM3A?


Z tymi matówkami jest tak, że są wymienne. Pierwsza analogową puszką moją było FM2n, kupione na nikoniarzach w stanie miętowym za niewielkie pieniądze. Matówka w nim była K2 i trochę się z nią męczyłem, bo ustawienie ostrości poza obszarem klina i mikrorastra było cokolwiek skomplikowane dla mnie. Trudno tak ma być, jednakże raz popatrzyłem w wizjer FM3a i aż mną wstrząsnęło, nie wierzyłem, że może być tak pięknie i jasno w wizjerze. Poszperałem w necie i się okazało, że w FM2n można zainstalować matówkę K3 bez żadnej krempacji. Zacząłem szukać zatem gdzie ją kupić. No i tu się okazało, że jest z tym duży problem. No ale udało się ściągnąć z USA. Potem kupiłem FE2, taki trochę po wypadku, ale zdjęcia robi spoko, to postanowiłem i do niego dokupić K3. Więcej już chyba nie będę ich szukał.
Po krótkim romansie z F3 postanowiłem system manualnych aparatów oprzeć na FM2n i FE2, własnie przez wymienne akcesoria, których trochę jednak posiadam, a jak nie to są tańsze, mniejsze, lżejsze, łatwiej dostępne i mniej zajechane niż adekwatne akcesoria do F3, który aparatem boskim jest, ale mnie ta boskość nie jest potrzebna.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
tomzych.com
zdyboo
kolekcjoner

Avatar użytkownika
 
Posty: 2690
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Tytul konta (opis): kolekcjoner

Re: [Z] Matówka K3 do FM3a

Postprzez JacekB » sobota, 11 stycznia 2014, 12:39

Teraz zakumałem.
Znaczy w sensie, że ogólnie wymienne, to wiem, ale w pierwszej chwili sądziłem, że ta Twoja nowa K3 jest przeznaczona do FM3A zgodnie z jej definicją, a nie do czegoś innego. A zasugerowałem się instrukcją do FM2, w której napisali i narysowali, żeby nie stosować K tylko K2, ponieważ K się różni od K2 kształtem ząbka i nie będzie pasować. O K3 w ogóle nie wspomnieli, gdyż K3 zapewne jeszcze nie istniała, gdy pisali tę instrukcję. Analogicznie pozostałe typy B i E (dobrze mówię z pamięci?). Wykombinowałem sobie na tej podstawie, że K3 też się różni od K/K2 ząbkiem, względnie innym niuansem kształtu i pasuje tylko do FM3A, a do starszych modeli niekoniecznie. Dziękuję za wyjaśnienie.
Jeszcze mnie się gdzieś kiedyś obiła o oczy informacja, że po wymianie na którąś wersję trzeba w FM2 przyjmować korektę ekspozycji, bo matówka jest jaśniejsza, ale ponieważ u siebie nigdy nie wymieniałem, to i szczegółami do tej pory nie zaprzątałem sobie głowy.
Przy okazji zajrzę w wizjer FM3A i porównam.
JacekB
 
Posty: 359
Dołączył(a): środa, 7 sierpnia 2013, 03:05

Re: [Z] Matówka K3 do FM3a

Postprzez zdyboo » sobota, 11 stycznia 2014, 13:10

Kształt ząbka nie ma nic do rzeczy pomiędzy modelami serii FM, FE i FA matówki są wzajemnie wymienialne, kształt zęba ma tylko na celu rozróżnienie, która matówka jest która. Jednakże matówki K, E i B są o 1/3EV ciemniejsze niż K2, E2 oraz B2 i w przypadku takiej zamiany trzeba stosować korektę, natomiast w przypadku wymiany K2 <-> K3 itd. korekta nie jest konieczna.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
tomzych.com
zdyboo
kolekcjoner

Avatar użytkownika
 
Posty: 2690
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Tytul konta (opis): kolekcjoner

Re: [Z] Matówka K3 do FM3a

Postprzez JacekB » sobota, 11 stycznia 2014, 15:28

zdyboo napisał(a):kształt zęba ma tylko na celu rozróżnienie, która matówka jest która.

To nie mogli na odwrocie podpisać, która jest która? Musieli aż ząbek zmienić i mnie w ten sposób zdyskryminować? :D

Ja miałem i poniekąd nadal mam na FM2 problem z ustawianiem ostrości i wyraźnym widzeniem, odkąd kilka lat temu wzrok zaczął mi się psuć i potrzebuję okularów do czytania. W ogóle ta okoliczność bardzo pogorszyła mi komfort robienia zdjęć. Na przemian najpierw muszę zakładać okulary, żeby zobaczyć ustawienia aparatu, a potem zdejmować, gdy chcę patrzeć przez wizjer. Względnie ponownie zakładać, gdy coś w ustawieniach mi nie pasuje i chcę to zmienić. Strasznie to upierdliwe jest, aż chwilami w ogóle nie chce mi się brać do ręki aparatu.
Dopiero niedawno dokupiłem soczewkę +2 i z nią zdecydowanie się poprawiło. Teraz już widzę w zasadzie ostro i wyraźnie. Wcześniej nie sądziłem, że taka soczewka ma duże praktyczne znaczenie, gdyż gupi buc byłem, zadufany w swoim przekonaniu, że orli-sokoli wzrok będę mieć zawsze. Czy ewentualna wymiana K2 na K3 może pod tym względem jeszcze poprawić sytuację? Pewnie nie obejdzie się bez poszukania w okolicy FM3A, żeby organoleptycznie sprawdzić?

Na F100 może być w wizjerze zawsze ostro dzięki regulacji dioptrii, a w F801s jest mi zawsze nieostro, gdyż nie ma regulacji, ale to nie jest problem, bo dla odmiany zawsze mogę nim robić zdjęcia w okularach, które o gumowy pierścień nie rysują się. A w F100 przestawić dioptrie z powrotem na 0 i tak samo. W Fuji X100S i nowych średnioformatowych nabytkach również doskwiera mi ta okoliczność wzrokowa, ale trochę inaczej.
JacekB
 
Posty: 359
Dołączył(a): środa, 7 sierpnia 2013, 03:05

Re: [Z] Matówka K3 do FM3a

Postprzez zdyboo » sobota, 11 stycznia 2014, 22:39

Ja krótkowidzem jestem i to raczej niewąskim, bo szkła jak denka. Na szczęście sprawę załatwiam kontaktami i jest OK. W brylach nie umiałem ostrzyć na matówce K2, na K3 jest lepiej, ale też nie to. Jak z jakiegoś powodu będę musiał zaprzestać noszenia szkieł kontaktowych będę musiał używać puszek z AF.
K3 jest przeźroczysta, przy ustawieniu ostrości całkowicie. Do tego nawet połówki klina się rozostrzają i naprawdę szybko można ustawić ostrość. W każdym razie mnie do streeta wystarczało.

Do F801 też możesz dokupić soczewkę, ta sama średnica okularu co w F100.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
tomzych.com
zdyboo
kolekcjoner

Avatar użytkownika
 
Posty: 2690
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Tytul konta (opis): kolekcjoner

Re: [Z] Matówka K3 do FM3a

Postprzez JacekB » czwartek, 16 stycznia 2014, 19:28

U mnie ze szkłami kontaktowymi nie da rady, gdyż wtedy źle widziałbym na dal. Muszę sobie radzić okularami albo dać się zlaserować. To ostatnie podobno przywraca zdolność widzenia bez okularów, ale sporo kosztuje. Może się skuszę, jak już nie będę miał na co wydawać pieniędzy, a na razie wolę wydawać na aparaty. :)

Soczewka do F801s to jest jakiś pomysł. Już się nad tym zastanawiałem, ale w F801s jest mi wyjątkowo wygodnie patrzeć przez wizjer w okularach, więc sprawa nie jest bardzo pilna. W FM2 problem dokuczał mi znacznie bardziej, prawdopodobnie ze względu na manualne ostrzenie. Teraz jest znacznie lepiej, ale nadal odczuwam niedosyt. Poszukam możliwości wzięcia do ręki FM3A, żeby porównać, czy odczuwam różnicę między K2 a K3. Jeżeli tak, to również zakupię.
JacekB
 
Posty: 359
Dołączył(a): środa, 7 sierpnia 2013, 03:05

Re: Matówka K3 do FM3a

Postprzez Addeo » czwartek, 10 marca 2016, 11:51

Witam i dziękuję za pozostawienie tematu "dla potomnych"
Niedawno stałem się posiadaczek modelu FA, ma on matówkę typu E (nie wiem dokładnie który numer) Czy ta matówka K3 od FM3a bedzie pasować do modelu FA?
Addeo
 
Posty: 7
Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 18:20

Re: Matówka K3 do FM3a

Postprzez zdyboo » czwartek, 10 marca 2016, 12:03

Będzie.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
tomzych.com
zdyboo
kolekcjoner

Avatar użytkownika
 
Posty: 2690
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Tytul konta (opis): kolekcjoner

Poprzednia strona

Powrót do Sprzęt do fotografowania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


cron