eltrakon - komputery, serwis, oprogramowanie
: Auto Komis : Monitory NEC : Fotografia Wydruki : Survival & Bushcraft Sklep :

Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Mirek » niedziela, 23 marca 2014, 11:04

Na ebaju można kupic elektroniczne wężyki spustowe. Kosztuje taki ok 100 zlociszy i można na nim zaprogramować właściwie dowolne interwały wyzwalania migawki.

--Wysłane z fona--
Mirek
Ranveer Singh

Avatar użytkownika
 
Posty: 3095
Dołączył(a): piątek, 2 sierpnia 2013, 23:44
Lokalizacja: Raszyn
Tytul konta (opis): Ranveer Singh

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Gundrum » niedziela, 23 marca 2014, 11:09

Aparaty z androidem produkuje samsung. Po wpisaniu "android self timer" google zwraca kilkanaście wyników. Może któryś ma interesującą Cię funkcjonalność.
Większym wyzwaniem może ddobranie aparatu który można ładować bez wyciągania baterii.

Mirek, są takie wyzwalacze? Ja zatrzymałem się na poziomie wężyka pneumatycznego :)
Nie przepadam za wątróbką.
----------------------------
Pozdrawiam,
Tomek
Gundrum
von Grynberg

Avatar użytkownika
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 09:25
Lokalizacja: Wrocław
Tytul konta (opis): von Grynberg

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez RobertMiernik » niedziela, 23 marca 2014, 11:10

Albo podejście z innej strony (niektórzy goście od timelapsów), narzekają na wężyki, aparaty marki Canon (kompakty) mają swój odpowiednik MagicLaterna
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK
Znajdziesz na tej stronie listę obsługiwanych aparatów, musisz tylko wybrać taki, który ma możliwość zasilania z sieci albo zewnętrznego baterypacka.

W tym oprogramowaniu możesz zrobić wszystko czego potrzebujesz a nawet więcej.

Nie wiem czy jakimkolwiek aparatem da się zrobić tak długi projekt, wątpię, żeby ktoś kiedyś sprawdzał je pod kątem stabilności po 6 miesiącach bez restartu.
Może nie byłoby złym pomysłem ustawić dwa obok siebie, żeby w razie awarii jednego drugi dalej działał?

//...telefonowane...//
RobertMiernik
Avatar użytkownika
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 4 sierpnia 2013, 09:15
GG: 1944519

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Mirek » niedziela, 23 marca 2014, 11:17

http://www.ebay.com/itm/111228118661
To nie spełnia założenia, bo pewnie co 2 miesiące trzebaby wymienić baterie. Ale gdyby np zmodyfikować zasilanie i dobrać baterie o odpowiedniej pojemności, to kto wie...
Jest również aplikacja na androjda która nazywa się DSLR costam remote. Ale wg mnie angażowanie w to urządzenia, które nie wytrzymuje bez lądowania dłużej niż pół dnia, nie ma sensu.

--Wysłane z fona--
Mirek
Ranveer Singh

Avatar użytkownika
 
Posty: 3095
Dołączył(a): piątek, 2 sierpnia 2013, 23:44
Lokalizacja: Raszyn
Tytul konta (opis): Ranveer Singh

Re: Odp: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Mirek » niedziela, 23 marca 2014, 11:22

RobertMiernik napisał(a):Może nie byłoby złym pomysłem ustawić dwa obok siebie, żeby w razie awarii jednego drugi dalej działał?
możnaby skonstruować przekładnie z silniczkiem od np programatora pralki, która by popychala przełącznik migawki co 8 godzin. Ale co kiedy nam elektrownia prąd wyłączy?
Wydaje mi się ze tutaj kluczowym problemem jest spolegliwe zasilanie prze 365 dni projektu.

--Wysłane z fona--
Mirek
Ranveer Singh

Avatar użytkownika
 
Posty: 3095
Dołączył(a): piątek, 2 sierpnia 2013, 23:44
Lokalizacja: Raszyn
Tytul konta (opis): Ranveer Singh

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez RobertMiernik » niedziela, 23 marca 2014, 11:26

Dlatego wydaje mi się, że chdk jako wbudowany w aparat daje przewagę nad oddzielnie zasilanym pilotem, No i baterypack nad prądem z sieci (pod warunkiem, że jest prosty dostęp do miejsca skąd będą zdjęcia robione).

I nawet przy takich "zabezpieczeniach" dałbym dwa aparaty minimum.

//...telefonowane...//
RobertMiernik
Avatar użytkownika
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 4 sierpnia 2013, 09:15
GG: 1944519

Re: Odp: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez sorevell » niedziela, 23 marca 2014, 11:33

Analemmy będziesz fotografował? ;-)
sorevell
Marcin

Avatar użytkownika
 
Posty: 491
Dołączył(a): środa, 7 sierpnia 2013, 12:44
Lokalizacja: Warszawa
Tytul konta (opis): Marcin

Re: Odp: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Mirek » niedziela, 23 marca 2014, 11:39

RobertMiernik napisał(a):Dlatego wydaje mi się, że chdk jako wbudowany w aparat daje przewagę nad oddzielnie zasilanym pilotem
Pozwolę sobie się nie zgodzić. Aparat usypiajac się i wzbudzając, wytrzyma na tej samej baterii znacznie dłużej, niż będąc stale w gotowosci, odliczajac czas w "chdk". Wężyk z zasady ma dużo mniejsze pobory prądu, niż jakikolwiek aparat.
A podejrzewam, że ew. błąd w oprogramowaniu chdk dot. np. opróżniania bufora również nie był odpowiednio długo śledzony i też nie ma gwarancji, że nam się wszystko nie zwiesi nagle i bez uprzedzenia.

--Wysłane z fona--
Mirek
Ranveer Singh

Avatar użytkownika
 
Posty: 3095
Dołączył(a): piątek, 2 sierpnia 2013, 23:44
Lokalizacja: Raszyn
Tytul konta (opis): Ranveer Singh

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Franz » niedziela, 23 marca 2014, 11:50

Mirek napisał(a):http://www.ebay.com/itm/111228118661
To nie spełnia założenia, bo pewnie co 2 miesiące trzebaby wymienić baterie. Ale gdyby np zmodyfikować zasilanie i dobrać baterie o odpowiedniej pojemności, to kto wie...
Jest również aplikacja na androjda która nazywa się DSLR costam remote. Ale wg mnie angażowanie w to urządzenia, które nie wytrzymuje bez lądowania dłużej niż pół dnia, nie ma sensu.

--Wysłane z fona--


Mirku, czyli podsumowując: potrzebny mi taki super wężyk z pilocikiem, na którym ustawiam sobie interwał co 8 godzin (czyli pewnie trzeba zwrócić uwagę, czy dany model ma takie długie interwały, bo pewnie dedykowane to jest do wyzwalania co minutę czy co parę sekund). Ale wtedy aparat będzie musiał być cały czas włączony, tak? Czy ten wężyk jest taki sprytny, że umie wyłączony aparat samodzielnie włączyć, zrobić zdjęcie i wyłączyć go?

Druga rzecz, to zasilanie - znacie jakąś listę aparatów, które mogą być przez jakąś przejściówkę zasilane z sieci? A już faktycznie najlepszą opcją byłby jakiś duży batterypack - co miesiąc nawet możnaby mu wymieniać baterie.


Podsumowując podsumowanie:

aparat z możliwością podłączenia wężyka (nie wszystkie to przecież mają) i z możliwością podłączenia gripa;
grip z dużą ilością baterii, z możliwością podłączenia go do gniazdka 230v (są w ogóle takie gripy?);
wężyk z możliwością ustawienia interwału co 8 h i umiejący samodzielnie włączyć / wyłączyć aparat (?!);
superturbo pancerny statyw, zamocowany w miejscu osłoniętym od wiatru, na sztywno przymocowany do budynku.
Ostatnio edytowano niedziela, 23 marca 2014, 11:57 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
http://maciejfrankiewicz.com/
Franz
Avatar użytkownika
 
Posty: 5086
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 11:44

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Mirek » niedziela, 23 marca 2014, 11:55

Wczytaj się w opis wezyka. Można ustawić interwal do bodaj 100 godzin. Z tym wybudzaniem nie mam pewności. Możemy zamówić taki - tak chciałem sobie kupić - i sprawdzić empirycznie.

--Wysłane z fona--
Mirek
Ranveer Singh

Avatar użytkownika
 
Posty: 3095
Dołączył(a): piątek, 2 sierpnia 2013, 23:44
Lokalizacja: Raszyn
Tytul konta (opis): Ranveer Singh

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprzęt do fotografowania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 10 gości