eltrakon - komputery, serwis, oprogramowanie
: Auto Komis : Monitory NEC : Fotografia Wydruki : Survival & Bushcraft Sklep :

Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Franz » niedziela, 23 marca 2014, 12:00

Ja mogę kupić, wszystko fajno, nawet drogi nie jest, ale muszę pozostałe części układanki dopasować. Zakładając, że wężyk jest taki sprytny i sobie poradzi z robieniem zdjęcia co 8h - jaki grip ma możliwość podłączenia do sieci? Bo jak ktoś sprytnie wspomniał (o czym oczywiście nie pomyślałem) - jak elektrownia wyłączy prąd, to podpięcie bezpośrednio aparatu do gniazdka przez jakąś super przejściówkę spowoduje, że aparat się wyłączy. Jak wyłączy się aparat, to pewnie i wężyk i trzeba będzie wszystko robić od nowa. A grip ma taką opcję, że szedłby przez niego prąd do aparatu, a jakby wyłączyli prąd, to zasilałby swoimi bateriami.

A, no i jeszcze musi być aparat, który nie pójdzie spać automatycznie po minucie czy dwóch.
http://maciejfrankiewicz.com/
Franz
Avatar użytkownika
 
Posty: 5086
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 11:44

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Mirek » niedziela, 23 marca 2014, 12:26

Tak sobie myślę, że gdyby ten wężyk nie wybudzal aparatu, możnaby podłączyć 2 wężyki ustawione na ten sam interwal. Jeden podłączony do pinow autofokusa, drugi do pinow migawki. Jeden wzbudzalby aparat tych kilka sekund przed momentem, kiedy drugi wyzwalalby migawke.

--Wysłane z fona--
Mirek
Ranveer Singh

Avatar użytkownika
 
Posty: 3096
Dołączył(a): piątek, 2 sierpnia 2013, 23:44
Lokalizacja: Raszyn
Tytul konta (opis): Ranveer Singh

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez wuzet » niedziela, 23 marca 2014, 13:22

Jeśli zasilanie miało by być z sieci, to można postawić ups-a.
wuzet
Waldek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1908
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 20:12
Lokalizacja: Rzeszów/Maidstone
Tytul konta (opis): Waldek

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Gundrum » niedziela, 23 marca 2014, 15:09

Nie ma jakiś kompaktów ładowanych jak telefon komórkowy? Można podłączyć takiego do prądu na stałe, a w razie braku prądu bateria trochę wytrzyma.
Nie przepadam za wątróbką.
----------------------------
Pozdrawiam,
Tomek
Gundrum
von Grynberg

Avatar użytkownika
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 09:25
Lokalizacja: Wrocław
Tytul konta (opis): von Grynberg

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Yanluk » poniedziałek, 24 marca 2014, 08:16

Zasilanie to raczej nie problem tutaj dla Nikona
http://www.bhphotovideo.com/c/product/7 ... ector.html

Podłączyć przez UPS, do tego wężyk i po problemie

Sent from my GT-N8020 using Tapatalk
Yanluk
 
Posty: 131
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 18:32
Lokalizacja: Melbourne

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez outi » poniedziałek, 24 marca 2014, 09:46

Canon z MagicLantern? Tam chyba da się takie coś ustawić.

http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unif ... rvalometer
outi
Avatar użytkownika
 
Posty: 54
Dołączył(a): czwartek, 29 sierpnia 2013, 12:37

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Mirek » poniedziałek, 24 marca 2014, 10:43

outi napisał(a):Canon z MagicLantern? Tam chyba da się takie coś ustawić.

http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unif ... rvalometer

Z magiclantern jest ten jeden problem, że osoby piszące to oprogramowanie pracuja w trybie reverse engeneering. A to znaczy, że nie mają dostępu do kodu źródłowego więc cała ich wiedza polega na "czytaniu kodu od tyłu". Z tego prostego powodu, z założenia uprzedzają, że coś może nie działac do końca prawidłowo. Co zresztą pisza wprost "If the intervalometer can't be stopped (it may happen in crazy mode), turn the camera off or open the card door." Czyli zdają sobie sprawę, że w niektórych sytuacjach oprogramowanie może doprowadzić do zwiechy aparatu. Tu jak widać, sytuacja ta jest chyba nader przewidywalna.
Nie wiem co knuje Franek, ale chodzi chyba o to, żeby do aparatu nie trzeba było podchodzić częsciej niż co kilka tygodni. Potrzebujemy więc proste i niezawodne środki. MagicLantern do takich nie należy :(
Mirek
Ranveer Singh

Avatar użytkownika
 
Posty: 3096
Dołączył(a): piątek, 2 sierpnia 2013, 23:44
Lokalizacja: Raszyn
Tytul konta (opis): Ranveer Singh

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Franz » poniedziałek, 24 marca 2014, 11:23

Chodzi o to, żeby do aparatu podchodzić możliwe rzadko, raz na miesiąc - dwa, max. raz na dwa tygodnie. Żeby to było możliwie bezobsługowe i niezależne od prądu. Czy ktoś może wyciągnąć dla mnie jakieś sensowne wnioski z tego? Bo jak słyszę o kodach źródłowych od tyłu, to..
http://maciejfrankiewicz.com/
Franz
Avatar użytkownika
 
Posty: 5086
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 11:44

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez Mirek » poniedziałek, 24 marca 2014, 12:49

Ja bym to zrobił tak.
wybrał aparat, który ma ten projekt obsłużyć. Wybrał na podstawie taniości, jakości pożadanego obrazu, możliwości zasilania i możliwości obsługi elektronicznego wężyka spustowego.

Wg mnie aparat powinien przechodzić automatycznie w stan uśpienia i budzić się po wciśnięciu spustu do połowy.
Przetestować wężyk, czy wybudza aparat przed wykonaniem zdjęcia. Jeśli nie wybudza, to zastosowałbym 2 wężyki.
Oba ustawione na ten sam interwał robienia zdjęć. Pierwszy, podłaczony do pinów "połowy spustu migawki" czyli AF, wystartowany najpierw, żeby wybudził aparat. Drugi, podłączony do pinów wyzwalania migawki, żeby wykonał zdjęcie, odpalony kilka sekund po pierwszym wężyku.

Całość włożyłbym do termo i hydro zaizolowanego pojemnika, najlepiej z jakąś matą (matami) grzewczą z włącznikiem termostatycznym, np. taką jaką podkleja się pod lusterka w samochodach (5 złotych za sztukę). Podgrzewanie po to, żeby w zimę sprzęt pracował w temperaturze powiedzmy chociaż z +5 stopni.

Całość podłaczyłbym opcjonalnie do stałego źródła zasilania tak, żeby można było zasilić wężyk/ki, aparat i podgrzewanie.

Dalsza część rozważań, po dokonaniu wyboru aparatu.
Mirek
Ranveer Singh

Avatar użytkownika
 
Posty: 3096
Dołączył(a): piątek, 2 sierpnia 2013, 23:44
Lokalizacja: Raszyn
Tytul konta (opis): Ranveer Singh

Re: Z cyklu Adam Słowodowy - jak to zrobić?

Postprzez zdyboo » poniedziałek, 24 marca 2014, 12:51

Chyba łatwiej będzie zakosić fotoradar. :)

Chyba bym szukał rozwiązania w branży nadzoru wideo, kombinować można, ale nie zdziwiłbym się jakby istniały rozwiązania gotowe.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
tomzych.com
zdyboo
kolekcjoner

Avatar użytkownika
 
Posty: 2690
Dołączył(a): sobota, 3 sierpnia 2013, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Tytul konta (opis): kolekcjoner

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprzęt do fotografowania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości