eltrakon - komputery, serwis, oprogramowanie
: Auto Komis : Monitory NEC : Fotografia Wydruki : Survival & Bushcraft Sklep :

Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez biegly » wtorek, 13 stycznia 2015, 11:41

Gratulacje zakupu :)
W mojej ocenie, sprzet tego typu pozwala sie odprezyc podczas fotografowania I zdejmowania z plecow ;)
Nie da sie nim szybko zdjec robic, ale cieszy I to bardzo.
Jesli chodzi o korekty, to wszystko masz napisane jak wysuniesz tubus ;)
Masz tam ogniskowa i dystans, nastepnie korekte jaka powinienes zastosowac.
Za duzo nie ma sie co przejmowac, bo korekty dochodza do 1 stopa (z tego co pamietam) na maksymalnie wysunietym tubusie.
Co do swiatlomierza, to ja mam zewnetrzny i opracowane do niego techniki (Moze kiedys zrobie filmik i zaprezentuje ;) ) tu chyba za duzo mozliwosci nie masz .
biegly
Rafal

Avatar użytkownika
 
Posty: 414
Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 16:48
Lokalizacja: Dublin/ IE
Tytul konta (opis): Rafal

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez poor » wtorek, 13 stycznia 2015, 12:52

Dzieki za informacje.Poki co to sie przeziebilem.
poor
tylko pytam

Avatar użytkownika
 
Posty: 713
Dołączył(a): czwartek, 13 marca 2014, 17:21
Lokalizacja: Krakow
Tytul konta (opis): tylko pytam

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez biegly » wtorek, 13 stycznia 2015, 13:12

:) wlasnie wrocilem z PL i jak mnie zlapalo, to palcami nie moglem ruszac!
Strach jezdzic do rodziny, czlowiek odwykl od tych wirusow i wiek juz nie ten ;)
Jesli nasuna Ci sie jakies pytania, moze uda mi sie cos podpowiedziec ;)
Oczywiscie mam RB, ale chyba zasada dzialania taka sama ;)
biegly
Rafal

Avatar użytkownika
 
Posty: 414
Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 16:48
Lokalizacja: Dublin/ IE
Tytul konta (opis): Rafal

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez poor » wtorek, 13 stycznia 2015, 13:26

Bede cie molestowal.Na dzien dobry moge sie przyznac,ze dwa flimy naswietlilem...ale za kazdym razem nie wyciagnalem zaslepki z kasety.
poor
tylko pytam

Avatar użytkownika
 
Posty: 713
Dołączył(a): czwartek, 13 marca 2014, 17:21
Lokalizacja: Krakow
Tytul konta (opis): tylko pytam

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez biegly » wtorek, 13 stycznia 2015, 13:30

:) czy w RZ tez robi sie dwa naciagi?
biegly
Rafal

Avatar użytkownika
 
Posty: 414
Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 16:48
Lokalizacja: Dublin/ IE
Tytul konta (opis): Rafal

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez poor » wtorek, 13 stycznia 2015, 13:44

Wg.mnie nie.Wajcha w dol:film sie przesuwa,lustro opada.Czytale,ze w RB jest troch wiecej kombinacji.Mam pytanie:wyczytalem,ze ponoc Sekory C sie licza a reszta to slabizna.Na dzisiaj nie ma to dla mnie znaczenia,ale warto poznac opinie.Kupujac,go zastanawialem sie czy 127mm nie za dlugi.Ale do szerokich planow na matowce wygladalo to swietnie.
poor
tylko pytam

Avatar użytkownika
 
Posty: 713
Dołączył(a): czwartek, 13 marca 2014, 17:21
Lokalizacja: Krakow
Tytul konta (opis): tylko pytam

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez biegly » wtorek, 13 stycznia 2015, 13:58

127mm to bedzie okolo 85mm na malym obrazku.
Ja posiadam KL/L 127mm 3.5 jakos tak ;) I jestem naprawde zadowolony z tego szkla, choc moze ognikowa bym chcial troche dluzsza moze - jednak plecak I ja mamy ograniczenia ;)
Moje doswiadczenie z Mamiya jest niewielkie, poniewaz od pazdziernika jestm wposiadaniu mojej zabawki ;)
Obiektywy Sekor z tego co ja wyczytalem :) to wszystkie ktore posiadja jakas literke, te bez sa ponoc slabe.
Maja slabe powloki "antyodblaskowe" I sa poprostu starsze od calej reszty - to wyczytalem.
Posiadam jeszcze Sekor C 50mm F/4.5, do moich krajobrazow rewelka, choc lubie szerzej ;)
50tka jest slaba, ma miekkie krawedzie ale lubie ja zapinac :)
Co do naciagow, to dobrze piszesz w RZ wajcha w dol I masz :) U mnie wajcha I jeszcze jedna mniejsza, trzeba sie nauczyc I popelnic pare bledow by to zapamietac.
Jednak decyzja byla, aby aparat nie mial baterii I to w niej lubie. Zimny poranek lub wieczor, bez obaw ;) Ale wiadomo, kazdy wykozystuje I potrzebuje do innych celow I trzeba sie cieszyc co sie ma :)
Obrazek ma naprawde piekny, na slajdach lubie sobie powzdychac ;)
biegly
Rafal

Avatar użytkownika
 
Posty: 414
Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 16:48
Lokalizacja: Dublin/ IE
Tytul konta (opis): Rafal

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez poor » wtorek, 13 stycznia 2015, 14:14

O tej mechanice w RB slyszale.No ale przy -15 to chyba RZ zadziala?Teoria z obiektywami znalazla u cieie potwierdzenie czyli-kolejny powod by sie nie martwic.
poor
tylko pytam

Avatar użytkownika
 
Posty: 713
Dołączył(a): czwartek, 13 marca 2014, 17:21
Lokalizacja: Krakow
Tytul konta (opis): tylko pytam

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez biegly » wtorek, 13 stycznia 2015, 14:21

Ooo, nie mowie ze RZ nie zadziala w -15 czy wiecej - zle sie zrozumielismy ;)
Akurat chodzilo mi o aparat calkowicie mechaniczny, dla tego sprzedalem Bronike.
Teraz, tylko musze pamietac o baterii zapasowej do swiatlomierza zewnetrznego ;)
Ciekawe czy jest jeszcze ktos naforum, kto posiada RZ lub RB?
biegly
Rafal

Avatar użytkownika
 
Posty: 414
Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 16:48
Lokalizacja: Dublin/ IE
Tytul konta (opis): Rafal

Re: Mamya RZ 67 Pro I /kominek/

Postprzez poor » wtorek, 13 stycznia 2015, 14:25

Moze sie ujawni.
Mam pytanie dyletanta:czy mierzenie swiatla 80mm do malego obrazka na potrzeby RZ to dobry pomysl?
poor
tylko pytam

Avatar użytkownika
 
Posty: 713
Dołączył(a): czwartek, 13 marca 2014, 17:21
Lokalizacja: Krakow
Tytul konta (opis): tylko pytam

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprzęt do fotografowania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


cron